Per que moren les balenes?

PER QUE MOREN LES BALENES ?

He conegut moralistes, predicadors, líders , profetes , sindicalistes. Tots segurs de les seves idees , de la bondat de les seves propostes. Cada generació una nova fornada. Profetes de la revolució. Els conec molt,  en un determinat moment, molt jove  vaig ser un d’ells. Vaig militar ( i manar) al PSUC. Tot un mite, tota una historia de resistència …  de  renuncies i  traïcións. Com ho vulguis contar. La veritat no existeix, nomes l’ombra del que va ser , nomes el relat manipulat dels supervivents , nomes el relat dels lladrucs. Com tot relat.  No em queixo , no denuncio. Va ser necessari o al menys va ser i va servir per avançar.

L, acord de tots , era l’acord dels dirigents , dels aparells de partit , dels “cuadres” sindicals, dels dirigents veïnals  i de la oligarquia del regim. Des de llavors totes aquestes elits , no ens hem cansat de repetir ( m’incloc )   que no hi havia un altra via possible. El possibilisme com a paradigma de “una” democràcia possible. Molts ho vam tenir clar, si es tractava de ser possibilistes els vells partits revolucionaris no eren la millor opció. Encara ara, els vells profetes no ho han entès. Estaven preocupats per entendre el seu paper de legitimadors del mon possible, a canvi un lloc a la taula dels lladrucs , als consells d’administració , una subvenció publica , un sou garantit. Servei pagat.

Hem de reconèixer que moltes reformes, algunes llibertats, algun avenç va ser possible. Diguem ho clar , gracies al possibilisme, aquí als nostre àmbit geogràfic dit Europa  hem gaudit , alguns , molts o bastants de la etapa amb menys dolor social   i mes protecció estatal  que podem recordar.

 Avui  la perplexitat , el desconcert  de quasi saber que el mon que ve serà pitjor. Que la desigualtat social augmenta d’una manera alarmant.  Que sense un canvi profund no serà possible conservar drets. Nous poders, noves oportunitats , noves pors .  Les elits segueixen repetint que no hi ha una altra via possible , que  les reaccions de la gent no son raonables, que les solucions no son oportunes.

Tornaran a morir les balenes.

Jo no tornaré a repetir les velles consignes de les elits.  Confesso que no se quin mon vindrà , però se que el vell   no te solucions ,  deixarà morir a les balenes.

Existeixen persones , que es defineixen com progressistes , es creuen cosmopolites  i moralment superiors , diuen que no tenen interessos propis. De fet els seus interessos estan garantits encara que morin les balenes o millor dit estan garantits mentre morin les balenes. Mentre hi hagin desheretats. Persones que algun dia havien pensat en termes revolucionaris o reformadors i que avui es donen per satisfets amb conservar “lo possible” ,  aquest estat del benestar que fa aigües. No tenen respostes i acusen a altres de no tenir-les.  Tots els populismes practicats, totes les perplexitats  desqualificades.

Avui el govern japonès anuncia que tornarà a caçar balenes, diu tenir constància “científica” de sobre població. No ho dubto, les elits sempre tenen totes les certeses que necessiten i tota la democràcia que ho garanteix.  Baixa l’atur , una dada constatada científicament. Així dons que vol la gent?. Es necessari que morin les balenes.

Avui J. Coscu publica : “ Dicen que hay cosas que se curan viajando , lo  de menospreciar la democràcia , por muchos dèficits que tenga, comparandola con la dictadura     , se cura viajando en el tiempo y viviendo una semana bajo el franquismo. Es un viaje que ni os recomiendo ni para salir de la ignorància.” Literal!!!.

He viatjat, no mes lluny d’Orion però  he vist coses que ni somniaríeu. He format part de la mateixa elit , se coses que ni imagineu.  Se que viatjant de vegades el mon pot parèixer una immensitat… plana. Se que a Turquia les elits expliquen que viuen en la millor de les democràcies possibles i molts , massa turcs  així ho creuen . Vaig viure de prop la repressió franquista , ho he patit a la  família, amics i “vells camarades” .  Afirmo amb  coneixement de causa que aquesta democràcia per a mi i per molts és com una dictadura o com una “democràcia orgànica” , amb un agreujant : Tenim menys esperança , queden menys certeses , la perplexitat social  es transversal.  El mon ha canviat, canvia sense demanar permís a velocitat de vertigen per causes que no controlem.  Cal  evitar que el preu dels canvis les pagui la gent  mentre els beneficis els controlen uns quants que es diuen garants de la democràcia.   No volem que es morin les balenes, ni en nom de la ciència ni amb legitimitat democràtica.

El tuït de “Coscu” explica molt be per que moren les balenes.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *